Gespreksleider bij Denkcafé in Arminius: het einde van het Nederlands?

uitgewikkeld-arminius-denkcafe-nederlands-2015
Presentatie Denkcafé in Arminius

In maart mocht ik in debatcentrum Arminius een editie van het zogeheten Denkcafé presenteren. Tijdens deze editie stond de Nederlandse taal centraal, wat voor een Neerlandicus als ik natuurlijk altijd feest is. De grote vraag deze avond was: is het Nederlands gedoemd om te verloederen, onder meer vanwege straattaal en de bijna 200 nationaliteiten die de taal gebruiken? Om daar achter te komen, interviewde ik de gasten en begeleidde ik het debat met de zaal.

Hoogleraar Joop van der Horst ziet weinig problemen: taal is organisch, de wereld verandert, de regels voor taal zijn arbitrair, dus stop met vasthouden aan wat we hadden en omarm de verandering. Wie vooral bang is voor hoe de beheersing van het Nederlands achteruitgaat, is Wilma van der Westen, adviseur taalbeleid aan de Haagse Hogeschool. Zij laat voorbeelden zien van hoe studenten het steeds lastiger vinden om zich goed uit te drukken. Ook zij zegt: laten we minder focussen op al die complexe regels, en meer op helder en logisch nadenken over wat we eigenlijk willen zeggen.

Plus: mini-college ‘mobiel taalgebruik’ door Lieke Verheijen, promovenda bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *