Over Inge Janse

inge-kevinkrebbers-lachen-2019-800
Foto: Kevin Krebbers (2019)

Ik ben Inge Janse (dat zit zo), geboren in 1981 en getogen in Nieuw-Lekkerland. Sinds 2005 woon ik in Rotterdam. In 2014 begon ik fulltime voor als zelfstandig journalist onder de naam Uitgewikkeld.

Studie & cursussen

Werk

Ik doe bewust veel verschillende dingen, want ik word gelukkig van variatie. In mijn werk zitten een paar terugkerende patronen: drang naar vernieuwing, combineren van mediavormen, kwesties uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, kritische benadering én liefde voor de onderwerpen die ik behandel, zoals Rotterdam, verduurzaming, cultuur en digitalisering. Daarbij werk ik graag in teams aan projecten. Die benadering leverde in 2019 en 2014 een nominatie op voor de Persprijs Rotterdam, en in 2013 de aanmoedigingsprijs voor digitale producties van de Vereniging Van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Fascinaties

Ik lees vaak over en experimenteer veel met het presenteren van informatie. Per onderwerp kijk ik wat het beste werkt: tekst, audio, video, debat, interactives, of een combinatie van dat alles. Dat experiment is geen doel op zich, maar een middel om de doelgroep te bereiken en iets bij hem te veranderen.

Privé

Ik woon in het historische gedeelte van Delfshaven, mijn favoriete wijk in Rotterdam. Ik ben christelijk opgevoed en heb belijdenis gedaan, maar geloof niet meer dat ik iets geloof. Sinds een paar jaar hardloop (hier stond bijna de 2020 Marathon Rotterdam vermeld) en fiets ik, wat ik afwissel met bezoek aan cafe’s als Aan Zet, de Schouw en Wunderbar.

Eén van mijn grootste liefdes is muziek, variërend van Gogo Penguin tot Dimmu Borgir en via Nils Frahm naar Skream (zie Last.fm). Daarnaast zit ik dagenlang aan mijn ereader gekluisterd voor David Mitchell, Haruki Murakami en China Miéville (Goodreads), afgewisseld door zoveel mogelijk Game of Thrones, Fargo en Westworld (IMDb).

En mocht het nodig zijn: je kunt me altijd meenemen naar een goeie Surinamer voor saotosoep of vegetarische roti. En met altijd bedoel ik altijd.