Factcheckrubriek Vers Beton: nee, er zitten niet per se te veel kappers op de Nieuwe Binnenweg

Beton of Brandhout #2
Beeld: Nina Fernande

Een van mijn nieuwe hobby’s is het factchecken van uitspraken voor het Rotterdamse magazine Vers Beton. In de serie ‘Beton of Brandhout’ zocht ik bijvoorbeeld uit of de claim van De Rotterdamse VVD over het overschot aan kappers op de Nieuwe Binnenweg klopt. Spoiler: nee, statistisch niet, want klandizie zat in de wijk. 

Vers Beton Nina Fernande Fact Check Binnenweg
beeld: Nina Fernande

De claim

“Er zitten 27(!) kappers op de Nieuwe Binnenweg. Of heel R’-dam-West wordt drie keer per dag geknipt, of er klopt iets niet.” Was getekend: de Rotterdamse VVD op Twitter, op 10 oktober 2019.

De bron

“De bron van deze cijfers is een van onze fractiemedewerkers, die in totaal ruim anderhalf uur bezig is geweest om beide kanten van de Nieuwe Binnenweg te inventariseren, van het Eendrachtsplein tot aan de Delfshavense Schie”, vertelt fractiemedewerker Tadek Badura. Dat gebeurde op dinsdag 1 oktober en woensdag 9 oktober 2019. De medewerker telde als ‘kapper’ zowel de kapsalons, als winkelpanden waar naast een ander aanbod (zoals huidverzorgingsproducten of telefoons) geknipt wordt.

De ‘drie keer per dag’ is volgens Badura geen exacte rekensom, maar een tongue in cheek-statement met oproep.“Lees: er is waarschijnlijk niet genoeg vraag naar kapsalons om dit aantal te verklaren, dus er zit mogelijk wat anders achter. Dat moet uitgezocht worden.”

De uitleg

Om de uitspraak van de VVD te controleren, moet ik drie dingen weten: 1: hoeveel kappers zijn er, 2: hoe vaak gaan mensen naar de kapper, en 3: hoeveel mensen wonen er in Rotterdam-West? Op basis van die gegevens kan ik bepalen hoeveel bezoekers de kappers op de Nieuwe Binnenweg uit de wijk mogen verwachten, en of dat reëel is.

Dan Rotterdam. De Kamer van Koophandel weet (via de zogeheten Locatiescan, een overzicht met basisinformatie over vraag en aanbod in een gebied) te melden dat er op 1 januari 2019, 941 bedrijven in het handelsregister van Rotterdam ingeschreven waren als kapper. Voor Delfshaven zijn de cijfers nog niet binnen, dus het meest recente cijfer is van een jaar eerder. Toen waren er 143 kappers in dit gebied ingeschreven.

Verder naar straatniveau: hoeveel kappers zitten er op de Nieuwe Binnenweg? De afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI) van de Gemeente Rotterdam noteerde op 1 januari 2019 voor deze straat 26 kapperszaken. Dat is er één minder dan de VVD, maar die telde ook negen maanden later, plus dat niet alle kapperszaken formeel staan ingeschreven, zoals kappers die onderdeel vormen van bijvoorbeeld een belhuis of internetcafé. Die 27 kapperszaken van de VVD voor de Nieuwe Binnenweg klopt dus.

Een lastig onderdeel van de VVD-claim is dat de medewerker de hele Nieuwe Binnenweg heeft geteld, om vervolgens een conclusie te trekken voor Rotterdam-West. Dat stadsdeel bestaat alleen niet formeel. Ik richt me daarom op Delfshaven, dat wél een formeel gebied is. En omdat Delfshaven begint bij de ‘s Gravendijkwal, reken ik enkel het stuk Binnenweg mee tussen (het zal geen toeval zijn) dameskapsalon Lucinda en De Olijventuin.

Voor dit specifieke stuk van de Nieuwe Binnenweg heb ik het voorbeeld van de VVD gevolgd en ben ik alle winkels nagelopen. Wat blijkt: de zuidkant (aan de kant van de Schie) telt 9 zaken waar je (ook) geknipt kunt worden en de noordkant (aan de kant van de Mathenesserlaan) 14, dus totaal 21. Die kappers variëren van solisten (zoals Koen’s Kapsalon en een eenzame kappersstoel in een belwinkel) tot grotere kappers als Dulce Eva en Mudly’s.

Ten tweede over de bezoekfrequentie aan kappers. Gemiddeld gaan Nederlanders eens per zes à zeven weken naar de kapper, vertelt de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) desgevraagd. Delfshaven is alleen niet Nederlands gemiddelde (blijkt uit cijfers van Onderzoek010), met 31% autochtonen, 13% Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, 13% met een Turkse, en 10% met een Surinaamse. Meer dan de helft is dus niet-westers van achtergrond. “En mannen uit Oosterse culturen, zoals Turkije en Iran, gaan wekelijks of tweewekelijks naar de kapper om hun haarcontouren te laten bijwerken”, weet Harrie Jager, adviseur lokale belangenbehartiging voor de ANKO. “Ook hun stoeltijd is een stuk korter, tussen de 10 en 20 minuten, waardoor de prijszetting van deze kappers ook heel anders is.” Aan de andere kant, vult hij aan, kan de behandeling van kroeshaar in een black hair-salon juist weer uren duren. “Er is daarom geen eensluidende relatie tussen cultuur en frequentie van kappersbezoek.”

Als well educated guess ga ik er vanuit dat inwoners van Delfshaven – vanwege het hoge aantal Rotterdammers met een niet-Westerse achtergrond – gemiddeld eens per maand naar de kapper gaan.

Zouden alle inwoners van Delfshaven drie keer per dag naar de kapper gaan (zoals de VVD nodig acht om het aantal aanwezige kappers te rechtvaardigen), dan moeten de kappers op de Nieuwe Binnenweg per locatie dagelijks ((3*76.194)/23=) 9938 klanten knippen.

De conclusie

Als de inwoners van Delfshaven allemaal voor hun reguliere maandelijkse kappersbezoek naar een winkel op de Nieuwe Binnenweg gaan tussen ‘s Gravendijkwal en Lage Erfbrug, dan krijgt ieder van hen 108 betalende bezoekers per dag over de vloer. Zelfs bij een lage knipprijs van 10 euro per knipbeurt, betekent dat een omzet van bijna 33 duizend euro per maand, wat in de regel (ruim) voldoende is. Bovendien moeten die kappers zeer, zeer snel knippen (of met zeer veel zijn), wil elke winkel elke dag 108 klanten aankunnen.

De stelling van VVD Rotterdam dat het aantal kappers op de Nieuwe Binnenweg in Delfshaven enkel geloofwaardig is als alle inwoners van Delfshaven drie keer per dag naar de kapper gaan, klopt in ieder geval niet, omdat elke kapper in dat geval elke dag 9938 klanten moet knippen. De bewering van VVD Rotterdam is daarom onwaar.

Over deze rubriek

Beton of Brandhout is de maandelijkse factcheckrubriek van Vers Beton. Inge Janse zoekt hierin uit of een opvallende claim klopt. Zelf een uitspraak gezien waar je je vraagtekens bij zet, bijvoorbeeld door een politicus, bedrijfswoordvoerder of andere organisatie? Laat het Inge weten via inge@versbeton.nl. Vermeld hierbij de claim en de bron hiervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.