Schrijver Jaarverslag 2013 voor Theater aan het Spui

Cover Jaarverslag 2013 Theater aan het Spui
Cover Jaarverslag 2013 Theater aan het Spui

Joost de Kleine, directiesecretaris van Theater aan het Spui in Den Haag, vroeg mij begin 2014 of ik het jaarverslag voor dit theater wilde schrijven. Dat wilde ik graag, mits ik mee mocht praten over de vorm hiervan. De meeste jaarverslagen zijn namelijk dodelijk saai, en dat is zonde van ieders tijd en geld om te maken en te lezen. De Kleine en zijn directeur, Cees Debets, vonden dit een uitstekend plan, waarna ik het concept ontwikkelde en de teksten maakte.

Dat concept, in een notendop, hield in dat ik acht verschillende medewerkers van TahS mocht interviewen. Elk interview had dezelfde structuur: de persoon vertelde in grote lijnen wat hij of zij in 2013 gerealiseerd heeft, waarna het hoogte- en dieptepunt van het jaar de revue passeerde, afgerond met hét moment in 2014 waar het meest naar werd uitgekeken. Ik werkte deze interviews uit en deed uiteindelijk ook de eindredactie voor de teksten.

De interviews leverden prachtige voorbeelden van hoge pieken en diepe dalen op, die ook allemaal in het verslag mochten blijven staan. Desgevraagd vertelden twee medewerkers ook hoe zij het vonden om zo geïnterviewd te worden. Dat leverde prachtige feedback op:

In het gesprek met Inge heb ik alles kunnen zeggen wat voor mij van belang is. Door zijn vragen voelde ik mij uitgedaagd kritisch na te denken over mijn dagelijkse praktijk. Door uitersten tegenover elkaar te zetten verhelderde de samenhang, waardoor het niet bleef bij vraag en antwoord, maar het een constructief en toekomstgericht gesprek werd.

Heel prettig. Echt iemand aan wie je meer verteld dan je van te voren van plan was. En dat is positief bedoeld.

Het volledige jaarverslag, vormgegeven door het Haagse Since Today, vind je hieronder.

Download het Jaarverslag 2013 van Theater aan het Spui in pdf-formaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.